sameplaceclub Greek dungeon

Διαφορές ανάμεσα σε σκλάβο και υποτακτικό

Τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε ένα σκλάβο και έναν υποτακτικό;

υποτακτικοί και σκλάβοι

Πολλοί ρωτούν αν πράγματι υπάρχουν σκλάβες. Έτσι όπως ένα λεξικό και η ιστορία ορίζουν τη σκλαβιά, όχι δεν υπάρχουν στις περισσότερες σύγχρονες χώρες. (Αν και λέγεται ότι μυστικά υπάρχουν ακόμη κοινότητες σκλάβων). Οι περισσότεροι άνθρωποι στις πολιτισμένες χώρες γενικά συμφωνούν ότι η νόμιμη ιδιοκτησία άλλου ανθρώπου είναι ανήθικη και έτσι την καθιστούν παράνομη. Όμως, στον κόσμο του BDSM, θα διαπιστώσει κανείς ότι μερικοί άνθρωποι, που εμπλέκονται σε αυτό αυτοαποκαλούνται με πολλούς διαφορετικούς όρους• ένας από τους οποίους είναι ο όρος σκλάβα.

Βέβαια, αυτό συχνά εγείρει το ερώτημα του πώς μια σκλάβα διαφέρει από μια υποτακτική. Αυτή η ερώτηση συχνά αντιμετωπίζεται με απερίφραστη εχθρικότητα, δυσπιστία στην ύπαρξη σκλάβων και με τη σκέψη ότι οι λέξεις σκλάβα κα υποτακτική (ως ουσιαστικά) είναι όροι που εναλλάσσονται αμοιβαία μέσα στο περιεχόμενο του BDSM. Πολλοί δε θα συμφωνήσουν με καμία από αυτές τις σκέψεις, κι είμαι ένας από αυτούς. Έχω ξοδέψει αρκετό χρόνο συζητώντας με σκλάβες πάνω στην ειλικρινή προσπάθεια να καταλάβω καλύτερα αυτές, τις επιλογές του τρόπου ζωής τους, και να κρίνω εγώ ο ίδιος αν είναι ή όχι μια υγιής απόκλιση του BDSM τρόπου ζωής.

Υπάρχουν σκλάβοι εντός του BDSM;

Στην ερώτηση αν υπάρχουν ή όχι σκλάβες μέσα στο BDSM, λέω ότι ναι υπάρχουν. Μπορεί να μην αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι, αλλά υπάρχουν αρκετές. Διαφέρουν οι σκλάβες από τις υποτακτικές; Πάλι η απάντηση μου είναι ναι. Οι σκλάβες τείνουν να διαφέρουν από τις υποτακτικές στον τρόπο που μιλούν, φέρονται, υποτάσσονται και στις προσδοκίες τους. Μια σκλάβα τείνει περισσότερο να βλέπει τα πράγματα είτε μαύρα είτε άσπρα. Έχουν πολύ λίγο χώρο για ελευθερία κινήσεων ή αποχρώσεις του γκρι στις επιλογές του τρόπου ζωής τους. Ούτε φαίνονται να προσδοκούν πολλή ελευθερία κινήσεων από την αντίδραση του κυρίαρχού τους.

Με αυτό εννοώ ότι αν μια σκλάβα νιώθει άρρωστη, κι έτσι δεν ολοκληρώσει όλες τις συνηθισμένες καθημερινές της εργασίες, θα περιμένει από τον κυρίαρχο να αντιδράσει με τη συνήθη τιμωρία. Μια υποτακτική ίσως να τείνει περισσότερο στο να περιμένει επιείκεια από τον κυρίαρχο επειδή ήταν άρρωστη. Μια σκλάβα σκέφτεται με δεδομένο ότι αποτελεί ιδιοκτησία, όχι ότι υποτάσσεται. Για αυτές, το να βρίσκονται σε μια σχέση collared σημαίνει ότι ανήκουν, και συχνά αυτό μεταφράζεται στη δήλωση ότι δεν έχουν το «δικαίωμα» ή την «επιλογή» να αποχωρήσουν από τη σχέση, αν αυτή πάει στραβά. Αυτό δε σημαίνει ότι μια σκλάβα θα δεχτεί μια βάναυση σχέση, αν και τα όρια ανοχής τους όσον αφορά το τι είναι βάναυσο και τι όχι φαίνονται να είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα μιας υποτακτικής.

Ιδιοκτησία σκλάβων

Αυτή η πίστη στην ιδιοκτησία προέρχεται από μια ισχυρή δέσμευση τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο με τον κυρίαρχο. Υπάρχει ένα επίπεδο αποδοχής της συμπεριφοράς του κυρίαρχου που μπορεί να είναι περισσότερο έντονο και εκτεταμένο από όσο θα επέτρεπαν πολλές υποτακτικές. Για παράδειγμα, ένας κυρίαρχος θέλει να φέρει τρίτο άτομο στη σχέση. Μια υποτακτική μπορεί να ζητήσει ορισμένα κριτήρια να εκπληρωθούν πριν επιτρέψει (ναι, επιτρέψει) κάτι τέτοιο να συμβεί, ενώ μια σκλάβα μπορεί να πει «Δεν εξαρτάται από εμένα, αν αυτό θέλει ο Κύριος, έτσι ας γίνει» και ήσυχα να αποδεχτεί αυτή τη νέα αλλαγή.

Για μερικούς αυτή η διεργασία της σκέψης θεωρείται λάθος ή ότι κατά κάποιο τρόπο επιβάλλεται, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Μια σκλάβα «τρέφεται»(ανθίζει) από το απόλυτο γεγονός ότι δεν έχει κυριολεκτικά κανέναν έλεγχο πάνω στη σχέση ή πάνω στο τι θα συμβεί μέσα σε αυτήν, ενώ η υποτακτική συχνά διατηρεί κάποιο επίπεδο ελέγχου της σχέσης. Η διαδικασία της σκέψης επικεντρώνεται αποκλειστικά πάνω στο τι θα έκανε τον Κύριο περισσότερο ευτυχισμένο και πώς η σκλάβα μπορεί να τον ευχαριστήσει περισσότερο. Οι υποτακτικές συνηθίζουν να σκέφτονται τον εαυτό τους και τη δική τους ευχαρίστηση επιπλέον αυτής του κυρίαρχου.

Οι σκλάβες δουλεύουν πολύ σκληρά για να βάλουν τους εαυτούς τους σε δεύτερη μοίρα και τους ιδιοκτήτες τους πάνω από όλα. Για αυτές, αυτό συνεπάγεται από το να είσαι σκλάβα και να υποτάσσεσαι ολοκληρωτικά. Οι σκλάβες καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να κατορθώσουν μια εσωτερική γαλήνη με τη θέση που διάλεξαν. Με αυτή τη γαλήνη έρχεται και η αποδοχή του εαυτού τους και μια ήσυχη αίσθηση ευχαρίστησης. Θεωρούν την περηφάνια, την αλαζονεία και άλλα τέτοια συναισθήματα αρνητικά και αταίριαστα για μια σκλάβα. Η συμπεριφορά μιας σκλάβας διαφέρει από μιας υποτακτικής επίσης.

Συμπεριφορά σκλάβων

Αν ακούσει κανείς σκλάβες να μιλούν για τη συμπεριφορά τους (ή τις παρατηρήσει), συχνά μιλούν για το να αποδέχονται σιωπηλά, διατηρούν συνέχεια τον έλεγχο του εαυτού τους, είναι τυπικές, και άλλα πολλά πράγματα. Φαίνεται να εστιάζουν περισσότερο στο πώς η σκλάβα συμπεριφέρεται σε κάθε δεδομένη στιγμή, με λιγότερη ελευθερία κινήσεων. Σε πολλές σχέσεις σκλάβων, απαιτείται η σκλάβα να χρησιμοποιεί μια τιμητική προσφώνηση συνεχώς και δε θα μπορούσε να διανοηθεί να καλέσει το Κύριο της με διαφορετικό τρόπο. Οι περισσότερες σκλάβες βρίσκουν τις φωνές, τα νευράκια, τα ξεσπάσματα, ή κάθε άλλη ανεξέλεγκτη συμπεριφορά εκ μέρους της σκλάβας αξιοκατάκριτη και άξια αυστηρής τιμωρίας.

Οι σκλάβες δίνουν μεγάλη έμφαση στη συμπεριφορά τους και στο πως αντιδρούν στον κυρίαρχό τους. Συγκρατούν τους εαυτούς τους σε ένα υψηλό επίπεδο αυτοελέγχου. Απαιτούν από τους εαυτούς τους να έχουν μια όσο το δυνατόν ευχάριστη συμπεριφορά. Δε βρίσκουν περιθώρια για παιδιάστικές συμπεριφορές, κάθε είδους επιβολή από τη θέση όπου βρίσκονται, ή κάθε άλλη μορφή χειρισμού του κυρίαρχου. Θεωρούν τις παιδιάστικες συμπεριφορές ως προσπάθεια να επιβληθούν, κλαψουρίσματα, καλοπιάσματα ή το να ζητούν μετά την πρώτη άρνηση ως εκμετάλλευση που στοχεύει στις ανάγκες/ επιθυμίες της σκλάβας αντί του κυρίαρχου και άρα ανάρμοστο.

Περιφρονούν κάθε συμπεριφορά που εκλαμβάνεται ως σχεδιασμένη να αναγκάσει τον κυρίαρχο να εκπληρώσει μια ανάγκη της σκλάβας, αντί η σκλάβα να επικεντρώνεται στις ανάγκες του κυρίαρχου. Μια σκλάβα θα πασχίσει για την τελειότητα ολοκληρώνοντας όλες τις εργασίες που της έχει αναθέσει ο Κύριος της, ενώ ταυτόχρονα θα έχει το νου για πράγματα που δεν της δόθηκε συγκεκριμένη εντολή να κάνει, αλλά νομίζει ότι θα ευχαριστούσαν τον ιδιοκτήτη της αν τα έκανε. Μια σκλάβα πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τον εαυτό της και να είναι πολύ ικανή, γιατί συχνά της ανατίθενται πολλές ευθύνες. Οι σκλάβες συχνά νιώθουν ότι δε χρειάζεται ο κυρίαρχος να διαχειρίζεται τα μικροπράγματα που αφορούν μια σκλάβα επειδή δεν είναι ευχάριστο, εκτός κι αν αυτό αρέσει στον κυρίαρχο.

Σεβασμός στην Αφέντρα

Μια σκλάβα θα συμπεριφερθεί με το μεγαλύτερο σεβασμό σε μια επίσημη περίσταση και με όσο σεβασμό κάθε κατάσταση απαιτεί. (Για παράδειγμα, οι ώρες χαλάρωσης στο σπίτι μπορεί να μην απαιτούν τόσο αυστηρό πρωτόκολλο όσο ένα επίσημο πάρτυ). Η έμφαση στη συμπεριφορά δε σημαίνει ή δεν μπορεί να σημαίνει ότι η σκλάβα δεν μπορεί να λέει αστεία, να ξεφαντώνει ή να επιδίδεται σε λεκτικά πειράγματα. Πολλές σκλάβες πράγματι κάνουν τέτοια πράγματα. Το κάνουν, όμως, με μεγάλη προσοχή στην αντίδραση του κυρίαρχού τους και είναι προσεχτικές να μην πληγώνουν ή να μην είναι υπερβολικά σαρκαστικές. Εκτός βέβαια κι αν δεν αρέσει στον κυρίαρχο αυτού του είδους η συμπεριφορά, οπότε η σκλάβα κάνει ότι μπορεί να την περιορίσει (το οποίο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, και κατά την άποψή μου μη υγιές, για κάποιον που έχει μια πολύ παιχνιδιάρικη αίσθηση του χιούμορ συνυφασμένη με την προσωπικότητά του).

Γι' αυτό σας παρακαλώ μη συμπεράνετε ότι αυτό το άρθρο λέει ότι οι σκλάβες δεν είναι παιχνιδιάρες, δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ ή οτιδήποτε τέτοιο, γιατί απλά δεν είναι αλήθεια. Οι σκλάβες έχουν την ίδια ποικιλία προσωπικοτήτων με όλους τους άλλους, και τις απολαμβάνουν τόσο όσο και οι άλλοι. Μόνο που οι σκλάβες συνηθίζουν να γνωρίζουν περισσότερο τα όρια του κυρίαρχου σε τέτοιες δραστηριότητες απ' ότι μερικές υποτακτικές. Ακόμη δεν χρησιμοποιούν παιχνιδιάρικο χιούμορ (αν διαθέτουν) για να σπρώξουν έναν κυρίαρχο να παίξει μαζί τους, εκτός κι αν στον κυρίαρχο αρέσει αυτή η σκηνή- παιχνίδι ρόλων. Βασικά προσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους στο τι προτιμά ο κυρίαρχος και με τι νιώθει πιο άνετα.

Τι προσδοκίες έχει ένας σκλάβος;

Οι προσδοκίες μιας σκλάβας από τον κυρίαρχο και τη σχέση είναι συχνά πολύ διαφορετικές από αυτές μιας υποτακτικής. Μια σκλάβα δεν περιμένει να εκπληρώνονται οι επιθυμίες της εκτός από τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Όταν ο κυρίαρχος κάνει κάτι για αυτές , το βλέπουν ως δώρο και όχι ως αναγκαιότητα. Οι σκλάβες συνηθίζουν να θεωρούν πράγματα που πολλές υποτακτικές περιμένουν σε μια σχέση, ως πολυτέλεια και όχι ως ανάγκη. Αυτό δε σημαίνει ότι μια σκλάβα θα δεχτεί να την κακομεταχειριστούν ή να της φερθούν σα να μην έχει καμία αξία για μεγάλο χρονικό διάστημα, απλά σημαίνει ότι δεν περιμένουν όλα τα εξωτερικά γνωρίσματα που οι άλλοι περιμένουν από τις σχέσεις τους (όπως τα αγκαλιάσματα κατά παραγγελία, συζητήσεις όποτε η σκλάβα το θελήσει, ύπνος σε κρεβάτι κτλ.)

Οι σκλάβες περιμένουν η σχέση τους να είναι δύσκολη πού και πού και η υποταγή τους να μην είναι εύκολη συνεχώς. Περιμένουν ότι θα τους ζητήσουν ή θα τις διατάξουν να κάνουν πράγματα που δεν απολαμβάνουν απαραίτητα, γιατί η εστίαση δεν είναι στη δική τους ευχαρίστηση και απόλαυση αλλά σ' αυτή του κυρίαρχού τους. Περιμένουν ότι θα τους φερθούν ως σκλάβες και όχι ότι θα τις παραχαϊδεύουν ή καλοπιάνουν. Περιμένουν ότι θα τις ωθήσουν στα όρια τους και ότι αυτά τα όρια θα ωθηθούν να διευρυνθούν. Περιμένουν ότι θα εκπληρώνουν συνεχώς τις ανάγκες του κυρίαρχού τους και ότι ο κυρίαρχός τους δε θα δεχτεί κανενός είδους χειρισμό ή ανυπακοή. Περιμένουν να χρησιμοποιηθούν σε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων τους ακόμη και να εκπαιδευτούν (ή να διδαχτούν μέσω εκπαίδευσης κτλ.) να διευρύνουν τις ικανότητές τους έτσι ώστε να εκπληρώνουν τις ανάγκες του κυρίαρχού τους.

Δεν περιμένουν να τις συμβουλεύονται σε κάθε απόφαση, να ζητούν τη γνώμη τους κάθε στιγμή, ή παρόμοια πράγματα. Αυτό δε σημαίνει ότι περιμένουν να αγνοούνται ή να τους συμπεριφέρονται σα να μην αξίζουν, απλά δεν το περιμένουν ως κανονικό κομμάτι της σχέσης, αν και οι περισσότερες λένε ότι οι σκέψεις, απόψεις, συναισθήματα και άλλα ζητούνται από τον κυρίαρχό τους και συχνά ο κυρίαρχος τα λαμβάνει υπόψη του, όταν παίρνει αποφάσεις. Επίσης, μια σκλάβα υποτάσσεται διαφορετικά από μια υποτακτική. Οι σκλάβες δε θα θέσουν όρια στις δραστηριότητες του κυρίαρχού τους. Μια υποτακτική συχνά θα έχει σκληρά όρια που ο κυρίαρχος της δεν μπορεί να υπερβεί με τίποτα, και μαλακά όρια που μπορούν να ωθηθούν με πρότερη διαπραγμάτευση. Η σκλάβα δεν έχει τίποτε από τα δύο.

Δεν μπορούν να πουν ότι ο κυρίαρχος δεν μπορεί να παίξει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο εργαλείο. Μπορούν να πουν στον κυρίαρχο ότι δεν τους αρέσουν ορισμένες δραστηριότητες ή εργαλεία στην αρχή της σχέσης (κατά προτίμηση πριν το κολάρο), αλλά δεν απαγορεύουν στον κυρίαρχο να χρησιμοποιήσει/ κάνει αυτά τα πράγματα. Περιμένουν να τους ζητηθεί να κάνουν πράγματα που ίσως να μην τους αρέσουν ιδιαίτερα και το θεωρούν ένα κομμάτι της υποταγής, γιατί για αυτές η υποταγή δεν είναι για την ευχαρίστηση της σκλάβας, αλλά για την ευχαρίστηση του κυρίαρχου. Οι περισσότερες σκλάβες θα πουν ότι για αυτό το λόγο είναι επιβεβλημένο η σκλάβα να διαλέξει να υποταχθεί σε έναν κυρίαρχο του οποίου οι προτιμήσεις είναι κοντά στις δικές της και έτσι δε θα της ζητηθεί ή δε θα διαταχθεί να κάνει κάτι στο οποία απόλυτα αντιτίθεται.

Αλλά ακόμη και τότε, η σκλάβα θα περιμένει ότι αυτά τα όρια θα αλλάξουν με το χρόνο και θα το αποδεχτεί αν αυτό συμβεί. Μια σκλάβα δεν πιστεύει ότι μπορεί απλά να αποχωρήσει από τη σχέση. Κάποιες πιστεύουν ότι όταν φορέσουν το κολάρο, τότε αυτό είναι για μια ζωή και δε θα ζητήσουν να αποδεσμευτούν ακόμη κι αν πιστέψουν ότι οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο ή ότι βλάπτονται ψυχικά ή συναισθηματικά. Εντούτοις, πολλές σχέσεις με σκλάβες έχουν κανόνες στην περίπτωση αποδέσμευσης της σκλάβας, αν η σκλάβα πραγματικά το επιθυμεί. Μερικές σκλάβες πιστεύουν ότι μια σκλάβα δεν είναι δυνατό να υποστεί κακομεταχείριση, αφού ο κυρίαρχος δεν έχει όρια στο τι μπορεί να κάνει σε αυτές, και αν ο κυρίαρχος επιλέξει να τις κακομεταχειριστεί τότε αυτή είναι η επιλογή του.

Όμως αυτή δε φαίνεται να είναι η άποψη της πλειοψηφίας, αν και επίσης υπάρχει. Πολλές από αυτές τις διαφορές συμπίπτουν εν μέρει και ισχύουν και στις υποτακτικές επίσης. Εντούτοις, σα σύνολο υπάρχουν για τις περισσότερες σκλάβες με τις οποίες έχω έρθει σε επαφή. Μια σκλάβα δεν είναι καλύτερη από μια υποτακτική, κατά τη γνώμη μου, απλά διαφορετική. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να υπάρχουν σε μια υποτακτική, ή ακόμη και όλα. Ο θεμελιώδης διαχωριστικός παράγοντας ανάμεσα στις δύο φαίνεται να είναι το πεδίο των ορίων μέσα στην υποταγή. Μια σκλάβα δεν θέτει κανένα, η υποτακτική ναι. Το ποια λέξη χρησιμοποιεί ο καθένας για να περιγράψει τον εαυτό του παραμένει ζήτημα προσωπικής επιλογής και η πρόθεση μου γράφοντας αυτό το άρθρο είναι να μην πω το αντίθετο.

Αντίθετα, πρόθεση μου είναι βοηθήσω άλλους να καταλάβουν τις σκλάβες λιγάκι καλύτερα και να μην τις θεωρούν ανόητα ρομπότ ή χαλάκια για την είσοδο, γιατί αυτοί οι δύο όροι απλά δεν ταιριάζουν με την συντριπτική πλειοψηφία των σκλάβων που έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο ζωής. Το αν το να είναι κανείς σκλάβος είναι ένας υγιής τρόπος ζωής είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι μια πολύ υγιής επιλογή, άλλοι δε συμφωνούν. Όπως σε κάθε σχέση όπου η πλάστιγγα της εξουσίας γέρνει προς τον έναν εις βάρος του άλλου, μπορεί να υπάρξει κακομεταχείριση. Δε βρίσκω, όμως, κανένα λόγο για να πω ότι είναι πιο διαδεδομένη ανάμεσα σε σκλάβες απΆ ότι σε υποτακτικές, ή στο BDSM γενικώς.

Εγραψε ο Raven Shadowborne Μετάφραση : MasterJp www.leathernroses.com