sameplaceclub Greek dungeon

Τι σημαίνει είμαι switch?

Ποιοι είναι switch στο BDSM;

Σημαίνει δεν είμαι κυρίαρχος ούτε υποτακτικός, αλλά έχω μια κυριαρχική και μια υποτακτική πλευρά η οποία ανάλογα με την περίσταση εκφράζεται με την εναλλαγή ρόλων.

switch bdsm

Για κάποιους, η εναλλαγή ρόλων συμβαίνει όσο είναι σε μια πορεία εξερεύνησης της φύσης τους, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και τελικά κατασταλάζουν σ΄ εκείνο που τους εκφράζει καλύτερα. Κάποιοι άλλοι, έχουν την εναλλαγή ρόλων σαν τρόπο ζωής και απολαμβάνουν εξίσου και τις δύο πλευρές, είτε αυτό είναι Topping είτε bottoming. Απ΄ αυτούς διαχωρίζουμε άλλες 2 κατηγορίες. Εκείνους που εναλλάσσουν ρόλους με τα ίδια άτομα κι εκείνους που δεν μπορούν να εναλλάσσουν ρόλους με το ίδιο άτομο αλλά μπορούν να εκφραστούν σαν Top με ορισμένα άτομα ή bottom με κάποια άλλα, ανάλογα με το τι έχουν απέναντι τους.

Εναλλαγή ρόλων

Αλλά, μπορεί η υποχωρητική πλευρά ή η επικρατούσα να είναι κάτι που εκφράζεται στις «μακρινές» σχέσεις και όχι στις προσωπικές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος είναι switch. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να μην είναι υποτακτικός (υποχωρητικός) π.χ στη δουλειά ή στις άλλες διαπροσωπικές του σχέσεις, να έχει έντονες απόψεις τις οποίες μπορεί να υπερασπίζει με σθένος απέναντι σε άλλους και στην προσωπική του ζωή με μία διαταγή του αφέντη σκάει, τον ολοκληρώνει να ανήκει, να παραδίδεται άνευ όρων και ορίων. Τον κάνει αυτό κυριαρχική προσωπικότητα? Είναι πιθανό μια σκλάβα, να πάρει διαταγή να κάνει topping σε μια sm σκηνή στον κύριο της και αυτή να το απολαμβάνει.

Την κάνει αυτό switch? Όταν αυτή η απόλαυση είναι μέρος ενός παιγνιδιού για το οποίο την ευθύνη την έχει άλλος, γιατί το να έχει την ευθύνη της εξουσίας είναι κάτι που μια natural slave θα πανικοβάλει, αν δεν υπάρχει άλλος πάρει αυτό το κομμάτι από πάνω της. Την κάνει αυτό switch? Για ένα αφέντη που μπορεί να κάνει bottoming σε μια sm σκηνή και να την απολαύσει… όσο έχει ο ίδιος την ευθύνη και την απόλυτη εξουσία και αυτός καθορίζει το πώς, πόσο και μέχρι ποιο σημείο θα συμβεί κάτι τέτοιο, τον κάνει κάτι τέτοιο switch? Ακόμη κι αν επιλέξεις σε kinky επίπεδο να αλλάξεις θέση, δεν αλλάζεις πλευρά γιατί η φυσική εξουσία και υποταγή βρίσκεται σε κάτι εκτός κρεβατιού, εκτός σκηνών.

Φυσικός Κυρίαρχος

Αν ένας φυσικός Κυρίαρχος γονατίσει, ή διατάξει τη σκλάβα του να τον μαστιγώσει, ή να τον δέσει, τότε μιλάμε για Kinky play σε bondage ή Sm αλλά αυτό δεν είναι μέσα στη σφαίρα του D/s. Αυτό πιστεύω τείνουν να το κατονομάζουν ως switching στο Ds ενώ είναι απλά kinky play. (αυτό συμβαίνει δυστυχώς αναφορικά με όλους τους ορισμούς, όπου οι bottom δηλώνουν slave και οι Top- Masters, ενώ κανένας εκ των δύο δεν έχει καμία ανάγκη ή πρόθεση να παραδώσει ή να παραλάβει απόλυτα τον έλεγχο και την ευθύνη για την ζωή κάποιου άλλου, κάτι που για μένα ορίζει το Ms). Προσωπικά αποδέχομαι πως οι ρόλοι Top και bottom μπορούν να είναι εναλλάξιμοι, αλλά όχι οι φύσεις Dom/sub και Master/slave.

Τα kinky σεξουαλικά παιγνίδια δεν αλλάζουν σε τίποτα τη δυναμική της ανταλλαγής εξουσίας μέσα σε μια Ds σχέση. Και διαχωρίζω παντελώς το Bd και το Sm από το Ds. Το Sm είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι. Αν απλά αρέσκεσαι το ίδιο στο να προκαλείς πόνο όσο και να σου προκαλούν, τότε είσαι sw (κάνεις δλδ και Toping και bottoming) στο Sm ή στο σεξ, ξεφεύγει όμως κάτι τέτοιο από την σφαίρα της Κυριαρχίας και υποταγής που αφορά την ανταλλαγή εξουσίας με άλλο τρόπο και σε άλλους τομείς. Μπορεί να είναι Topping ή bottoming, μέσα στα πλαίσια των συγκεκριμένων ορίων του παιγνιδιού, μέσα στα όρια ενός session ή πολλών, δεν έχει σημασία, αλλά είναι απλά ρόλοι, είναι απλά σεξουαλικά παιγνίδια.

Κανείς ωστόσο με βαθιά ψυχοσύνθεση και ανάγκες Κυριαρχικού (ας τον αποκαλέσουμε natural Dom) δεν μπορεί, να μεταλλάξει τη ψυχοσύνθεση του σε κάτι που ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει και το ίδιο ισχύει για τις natural subs. Για τον απλό λόγο πως δεν επιλέγεις πλευρά, δεν επιλέγεις ρόλο υποτακτικού ή Κυρίαρχου, είναι αυτό που είσαι κι εκτός κι αν διχαστεί η προσωπικότητα σου, επιτρέποντας στις υποπροσωπικότητες να πάρουν θέση, έστω και προσωρινά προσωπικότητας, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.. Δεν επιλέγεις να γίνεις σκλάβα ή αφέντης, δεν είναι ένας ρόλος, δεν είναι μια πλευρά, είναι αυτό που είσαι, όπως είσαι άντρας ή γυναίκα, λευκός ή μαύρος. Συγχύζουμε όμως τόσο πολύ το Ds και το Sm και το κινκυ σεξ που πολλοί ενώ δεν είναι sw στο Ds μια και δεν μπορείς να είσαι υγιής και να διαθέτεις 2 κύριες προσωπικότητες και πιθανότατα το Ds δεν είναι κάτι που έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί τους, δηλώνουν ως τέτοιοι, γιατί δεν μπορούν να διαχωρίσουν τα δύο.

Αυτοί είναι που μόλις τα ξεκαθαρίσουν, βλέπουμε να αλλάζουν τη δήλωση στο στάτους τους. Δεν άλλαξαν στάτους, απλά το ξεκαθάρισαν. Ds είναι η ερωτικοποίηση της εξουσίας,, ενώ Sm είναι η ερωτικοποίηση του πόνου. Δεν είναι ταυτόσημα, είναι εντελώς ξεχωριστά αυθύπαρκτα κι αυτούσια. Μπορείς να αναπτύξεις μια topping ή bottoming πλευρά, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα η πραγματική σου ουσία, είναι τμήματα (υποπροσωπικότητες) μιας προσωπικότητας, οι οποίες υπάγονται στην μία βασική. Όταν οι υποπροσωπικότητες αυτές διατηρούν την έκφραση τους μέσα σε παιγνίδια ρόλων δεν σημαίνει πως αντικαθιστούν την κύρια προσωπικότητα.

Ερωτικά παιχνίδια ρόλων

Κάποιοι αρέσκονται να παίζουν ρόλους, γιατί αυτό τους καλύπτει, αυτές είναι οι ανάγκες τους και κάποιους όχι. Ο C. Tart αναφερόμενος στην θεωρία του Γκουρτζίεφ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα πως: «Υπάρχουν πολυάριθμες ανομοιογένειες και αντιφάσεις στη δομή της προσωπικότητας μας. Όταν διαχωρίζουμε τμήματα του εαυτού μας (υποπροσωπικότητες), ορισμένοι δραστικοί μηχανισμοί τα διατηρούν στις θέσεις τους. Ο Γκουρτζίεφ αποκάλεσε αυτούς τους μηχανισμούς προφυλακτήρες (buffers) Αν αποκτήσουμε μεγάλη ικανότητα αυτοπαρατήρησης, είναι δυνατό να εξουδετερώσουμε τους προφυλακτήρες, αλλά πρέπει να έχουμε πολύ καλή κατανόηση αυτών των αμυντικών μηχανισμών, αν θέλουμε να τους υπερβούμε.»

Κάποιοι δεν επιθυμούν, δεν μπορούν ή δεν επιλέγουν να τους υπερβούν, έτσι ζουν , μέσα στους ρόλους και χάρη στους «προφυλακτήρες» είναι ασφαλής μέσα σ΄ αυτό, το απολαμβάνουν και γίνεται ο τρόπος ζωής τους. Δεν υπάρχει λόγος γι΄ αυτούς να ψάξουν παραπέρα. Και να το έψαχναν, πάλι μπορεί να ανακάλυπταν πως δεν ανήκουν σε καμιά κατηγορία, ανήκουν στους ανθρώπους εκείνους που η κύρια φύση τους είναι straight(όσον αφορά το Ds), δεν είναι ούτε Κυρίαρχικής φύσης, ούτε υποτακτικής, αλλά αρέσκονται να παίζουν παιγνίδια κυριαρχίας και υποταγής, είτε γιατί αυτό τους ολοκληρώνει σεξουαλικά, είτε γιατί είναι σαδομαζοχιστές κ.ο.κ.

Κάποιοι άλλοι επιθυμούν, μπορούν κι επιλέγουν να τους υπερβούν, έτσι κατορθώνουν κάποια στιγμή, μέσα από ανάλυση και αυτοπαρατήρηση να αγγίξουν την «ουσία» τους. Όταν λοιπόν έχεις αγγίξεις την ουσία, του ποια είναι η φύση σου, δεν υπάρχουν ούτε οι συγκεκριμένες αντιφάσεις, ούτε η ανάγκη για προφυλακτήρες προστασίας. {Και λέω για τη συγκεκριμένη, γιατί αυτές οι αντιφάσεις είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα και δεν μπορείς να δουλέψεις ταυτόχρονα με όλες, θα ήταν καταστροφικό για την ψυχική υγεία.} Τέτοια άτομα, δεν μπορούν να διανοηθούν και τους βγαίνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αντίδραση ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής εξουσίας μέσα στη σχέση τους (ή και γενικότερα) αν είναι κυριαρχικοί και αυτή η αντίσταση πιθανότατα είναι αυτό που ενστικτωδώς τους έβγαινε από παιδιά.

Το ανάλογο βέβαια συμβαίνει και με τον natural υποτακτικό. Στο Ds η ροή της ενέργειας είναι ξεκαθαρη. Ο Κυρίαρχος είναι αυτός που επιθυμεί την εξουσία, η σκλάβα αυτή που έχει ανάγκη να την παραδώσει.